Wat doet een Webmaster?

‘Iets met computers’, ‘de hele dag een beetje surfen’, ‘naar cijfertjes en codes kijken’ – wat doet een webmaster nou wél echt precies?

We kunnen het kort, en meteen ook heel simpel, houden: Een Webmaster is iemand die één of meerdere sites beheert.

Dit ‘beheren’ heeft echter zó veel mogelijke betekenissen, dat het zonde zou zijn om alleen aan de oppervlakte te blijven!

Zo kan een webmaster puur in dienst zijn om de content van een website te overzien: teksten schrijven, grafische elementen maken – iets waar een naam onder kan staan, en direct door een websitebezoeker gezien kan worden.

Toch is een webmaster ook vaak flink achter de schermen bezig. Met je technische kennis – of het nou ‘slechts’ HTML is, of je juist al skills in programmeren hebt – kan je veel betekenen voor een website. Zorgen dat de servers online staan en blijven, software installeren of eventueel zelf schrijven, brandjes blussen. Vooral dat laatste komt veel voor. Er gaat, vooral op grote websites, nou eenmaal vaak iets stuk. Een goede webmaster weet op veel verschillende vlakken altijd een oplossing te vinden!

Ook moet je als webmaster in het hoofd van de websitebezoeker kunnen kruipen. Wat wil een bezoeker lezen of zien? Waar willen ze sowieso niet te lang over doen? Waar kunnen ze tegen een foutmelding aanlopen? Op welke plek worden de advertenties het best bekeken? – allemaal vragen waar een webmaster het antwoord op wil vinden!

Hebben we je interesse gewekt? Klik dan hierboven op ‘Vacatures’ om te kijken of je misschien ergens aan de slag kan gaan als webmaster!